Дошка для готування фото UrbanWood

Дерев’яні кухонні дошки екологічні, довговічні і зручні в побуті. Незважаючи на простоту, для збереження зовнішнього вигляду і функціональності їм потрібен правильний догляд. Ми розповімо, де зберігати і як доглядати за дерев’яними кухонними дошками, щоб вони прослужили багато років.

Існують бамбукові, пластмасові, скляні, силіконові, кам’яні та дерев’яні кухонні дошки. Саме останній тип кухонних дощок – найпоширеніший.

кухонні-дошки-фото-12

Причини популярності дерев’яних кухонних обробних дощок прості:

– вони зручні в експлуатації. Дерев’яні дошки володіють необхідною «пружністю» при нарізанні будь-яких продуктів. Тільки дерев’яним дошкам властива шорсткість і здатність вбирати вологу;

– вони міцні – не розіб’ються, не розплавляться і не зламаються;

– вони екологічні – натуральна деревина гіпоалергенна і гігієнічна. На деревині не утворюється грибок і бактерії;

– вони естетичні. Багато хто робить вибір на користь дерев’яних дощок через тактильні відчуття. Дотики до натурального дерева заряджають енергією

кухонні-дошки-фото-1

Як доглядати за дерев’яними кухонною дошкою

1. Очищення після кожного використання. Кухонну дошку обов’язково мити вручну відразу після використання. Робити це потрібно в теплій воді. Якщо затягнути з миттям дошки, залишки продуктів на ній спровокують розмноження мікроорганізмів і бактерій. Порада: особливо важливо очищати обробну дошку безпосередньо після нарізки сирого м’яса. Якщо мікробактерії від м’яса потраплять в волокна деревини, можуть розвинутися патогенні бактерії, небезпечні для людини.

2. Протирання після миття. Після миття необхідно протерти дошку м’якою ганчіркою і посипати крупною сіллю. Через півгодини потрібно стерти сіль половинкою лимона. Після протирання сполоснути дошку під проточною водою і висушіти її на рівній поверхні.

3. Профілактика виникнення бактерій. Дерев’яну дошку необхідно періодично протирати розчином оцту або чистого лимонного соку. Особливо це важливо після нарізання сирого м’яса, риби, а також продуктів, що сильно пахнуть.

4. Правильна сушка. Важливо правильно сушити дошку, щоб вона не втрачала форму. Сушити кухонну дошку необхідно, поклавши її на плоску поверхню так, щоб вона не деформувалася. Якщо постійно ставити дошку набік, то поступово вона буде «вигинатися» в певну сторону.

5. Догляд за дошкою. Згодом на поверхні кухонних дощок з’являються видимі порізи, тріщини від впливу ножа. Щоб оновити виріб, потрібно відшліфувати дошку грубим наждачним папером. Потім – можна відполірувати дрібні вади дрібнозернистим наждачним папером. Після цього потрібно помити дошку з милом і промаслити її.

кухонні-дошки-фото-2

Про що слід пам’ятати:

1. Не мити обробну дошку в посудомийній машині. Дерев’яні кухонні дошки вкрай чутливі до води. Ні в якому разі не слід ставити дерев’яну дошку в посудомийку. Так руйнуються волокна деревини і дошка може розсохнутися або покритися густою сіткою дрібних тріщин. Її необхідно мити виключно вручну.

2. Не замочувати кухонну обробну дошку. В цьому немає необхідності. Набагато важливіше мити її і сушити відразу після використання.

3. Не тримати дошку мокрою. У мокрих шарах деревини можуть оселитися бактерії.

4. Не ставити дошку сушитися на бік або впритул одна до одної. Не можна розміщувати дошку на просушку в сушарку для посуду. Це місце не для неї. Щоб висохнути, кухонній дошці необхідний постійний приплив свіжого повітря.

кухонні-дошки-фото-3

Як змащувати дерев’яну кухонну дошку

Деревина – це не самий довговічний матеріал. Через постійний вплив вологи або високі температури деревина псується. Щоб продовжити термін служби дерев’яної обробної дошки, потрібно періодично просочувати її маслом. Спочатку дошку миють і сушать. На суху поверхню дошки потрібно нанести м’якою губкою гаряче масло.  Підійде будь-яка рослинна олія – лляне, соняшникова, оливкова, кукурудзяна, вазелінове, соєва з додаванням бджолиного воску. Надлишки масла, яке вже не вбирається, слід стерти м’якою тканинною серветкою. Порада: лляне масло – найоптимальніший варіант для просочення дошки. Воно не буде вимиватися водою і не змінить колір виробу. При змащення кухонних дощок не слід економити масло. Краще нанести більше – а деревина вбере в себе необхідну їй кількість.

Дерев’яні кухонні дошки – правильний догляд

You May Also Like

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *